André Gussekloo reist de wereld rond met zijn kantoor in zijn tas
Voordat zijn werkdag begint neemt hij vaak een duik in de zee. Na een paar productieve uurtjes trekt hij er op uit om een tempel te bezoeken of een berg te beklimmen. André Gussekloo (33) is niet op vakantie of op reis, dit is zijn leven. Hij is een digitale nomade: met zijn laptop en backpack trekt hij van de ene wifi-hotspot naar de andere.
“Vergeet het nieuwe werken, dit is het nieuwe leven”, lacht André op Skype vanuit een koffietentje in San José, Costa Rica. Een paar maanden geleden huurde hij nog een bungalow op het Thaise bounty eiland Koh Samui, daarvoor leefde hij een tijdje in Chiang Mai en nu reist hij door Costa Rica. Omdat hij zijn euro’s verdient als tekstschrijver en uitgever van e-books, is zijn laptop zijn kantoor. Een kantoor dat hij overal mee naartoe kan nemen. “Ik ben in feite dakloos. Mijn huis, mijn auto, mijn baan in de reisindustrie, ik heb het allemaal opgegeven. In een schuurtje in Nederland liggen nog wat spullen met emotionele waarde, verder past alles wat ik heb in een backpack.”
Als één van de eerste Nederlandse digitale nomaden richtte André in 2011 de website werkenvanuithetbuitenland.nl op, waarop hij interviews plaatst en schrijft over zijn ervaringen. “Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van het tijdperk van digitale nomaden. Steeds meer ondernemers worden locatieonafhankelijk, er komen meer tools – zoals Skype en Google Drive – die deze manier van werken vergemakkelijken en internetverbindingen worden wereldwijd snel beter. Veel ondernemers zijn zich alleen nog niet van die mogelijkheden bewust.”
Zelf zag hij het licht tijdens een vakantie in Maleisië, drie jaar geleden. “Toen dacht ik: er is overal internet en het leven is hier stikgoedkoop. Waarom zou ik niet vanuit hier gaan werken?” In november 2012 zette hij met zijn Spaanse vriendin Marta de stap naar het reizende leven. Sparen voor die grote stap hoefde hij niet: “Eten en slapen doe je op veel plekken voor een paar euro per dag en een hypotheek of een auto heb ik niet. Als digitale nomade hoe je dus geen bergen geld te verdienen om te leven als een koning.”
Natuurlijk zitten er voor hem als ondernemer ook nadelen aan zijn levensstijl. “Je kunt niet zomaar even bij een klant op bezoek voor een kop koffie. Ook zit je in een andere tijdzone en kun je niet altijd uitgaan van een betrouwbare internetverbinding. En nu ik meer rondreis merk ik dat ik dat het lastig is om een balans te vinden tussen leuke dingen doen en werken. Toen ik een paar maanden op Koh Samui zat, had ik een werkritme. Nu ben ik maar een paar dagen op één plek, dan wil ik er alles uit halen wat er in zit maar tegelijkertijd moet ik ook genoeg werken.”
Hij benadrukt dan ook dat het leven van een digitale nomade niet één grote vakantie is. “Ik ben ook gewoon een ondernemer die moet werken voor zijn geld. En net als andere ondernemers moet ik bereikbaar zijn voor mijn klanten, wat door het tijdsverschil betekent dat ik soms heel vroeg op moet of laat moet doorwerken. En natuurlijk zit ik wel eens aan het strand te werken, maar over het algemeen moet je toch een rustige, comfortabele werkplek opzoeken, met goed internet.”
Aan ondernemers die de stap ook willen nemen, wil hij vooral meegeven dat ze eerlijk moeten zijn naar hun klanten over hun levensstijl. “Ik merk zelf dat mijn klanten dat waarderen, dat ze het zelfs leuk vinden. Er zijn klanten die me juist een klus gunnen omdat ze het wel stoer vinden wat ik doe. Wellicht zijn er ook klanten die liever met iemand in Nederland werken, maar naar mijn idee zijn dat er minder.”
Het leven als digitale nomade heeft André een frisse blik op het leven gegeven: “Je kunt overal gelukkig zijn, er zijn overal leuke mensen en je kunt altijd op een vliegtuig stappen. De wereld is niet zo groot als hij soms lijkt.” Toch begint de tekstschrijver langzaam te verlangen naar een vaste basis. “Een eigen tuintje, een fijn bureau en een schuurtje om in te klussen, dat lijkt me ook wel wat. Na Costa Rica willen we een tijdje naar Spanje omdat Marta’s zus een kindje krijgt. Daarna hebben we bewust geen plannen, we vinden het fijn om te zien wat er op ons pad komt. Er zijn ontelbare scenario’s: de winter doorbrengen in Thailand, een tijdje reizen door Nicaragua of Guatemala of een vaste basis opzoeken in Europa en vanuit daar een paar maanden per jaar reizen. Dat is het mooie van het leven als digitale nomade: je kunt het zelf inrichten.”
Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de week? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.