← Terug naar overzicht

Huub Fransen: ”Liever een vriend gebeld, dan een consultant geteld”

huub fransen

Ondernemer Huub Fransen is de vierde generatie Fransen die leiding geeft aan het familiebedrijf Fransen Gerrits. Een bedrijf dat voeders voor varkens en koeien ontwikkelt en advies geeft aan veehouders. In 2005 volgde Huub zijn vader op in het bedrijf dat al sinds 1897 bestaat. “Het is heel bijzonder om op deze wijze je eigen vader op te volgen.”

Wat is kenmerkend voor Fransen Gerrits als familiebedrijf?
Fransen Gerrits bestaat al sinds 1897. Ik denk dat het succes mede bepaald wordt door onze lange termijn visie, in plaats van je te richten op de snelle winst. Vergeleken met een coöperatie of een beursgenoteerd bedrijf is er minder verloop binnen het personeel, zeker in de leiding van het bedrijf. Onze werknemers kiezen bewust voor een familiebedrijf en hierdoor lijkt de betrokkenheid groter.

Wat is het leukste dat jij hebt meegemaakt als ondernemer?
Ik heb mijn vader opgevolgd in het familiebedrijf. Je komt natuurlijk binnen als het zoontje van de baas. Hoewel ik dit zelf nooit als negatief heb ervaren, moet je jezelf juist nog meer bewijzen. De bedrijfsopvolging was een lang proces, soms moeilijk en emotioneel, maar achteraf gezien een hele mooie ervaring. Het is heel bijzonder om binnen een bedrijf je eigen vader op te volgen, niet veel mensen maken dat mee. Als bedrijfsopvolger moet je goed weten wat je wilt, en ook een beetje eigenwijs zijn. Vaak zie je dat iemands vader of moeder toch nog een vinger in de pap houdt, bijvoorbeeld vanuit de raad van commissarissen. Dit heb ik weten te voorkomen door duidelijke afspraken te maken met mijn vader.

Welke dingen vind je lastig als ondernemer?
Tijdens een academische cursus sprak ik een psycholoog die tegen mij zei: “It’s lonely at the top”. Dat snapte ik eerst niet. Pas later ben ik dit gaan begrijpen. Als directeur komt er niemand meer na je, je kunt dus niet op iemand terugvallen als je ergens niet uit komt. In dat soort situaties vraag ik advies aan andere ondernemers, vrienden of familie.

Waarom is Nederland wereldwijd koploper in de productie van varkensvlees?
Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van kwaliteit, veiligheid en efficiëntie. De varkensvleesproductie is enorm toegenomen na de Tweede Wereldoorlog, vooral in Noord-Brabant. Van oudsher was dat een arme provincie, maar de veehouderij en alle bedrijvigheid die daar bij komt kijken, heeft gezorgd voor een sterke toename in de Brabantse welvaart.

Heb je een tip voor andere ondernemers?
Zoek je collega’s op als je ergens niet uit komt, ondernemers vinden het namelijk leuk om elkaar te helpen. Ik ben zelf geen voorstander van het inhuren van consultants en accountants. Er hangt vaak een prijskaartje aan hun advies en vaak vertellen ze je niets nieuws. Ze komen als het ware langs om op jouw horloge te kijken om te vertellen hoe laat het is. Liever een vriend gebeld, dan een consultant geteld!

Hoe ziet de toekomst van Fransen Gerritsen er uit?
Het beste mengvoederbedrijf van Nederland worden! We doen nu al zaken in Duitsland en België, maar we willen ons nog meer op het buitenland richten. Onze kennis en expertise kan namelijk goed in het buitenland worden ingezet. Vooral in landen waar veel monden gevoed moeten worden. Hopelijk kunnen wij hiermee een bijdrage leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Over Huub Fransen
Huub Fransen is 43 jaar oud en vormt de vierde generatie binnen het familiebedrijf Fransen Gerrits, dat veevoeders voor varkens en koeien ontwikkelt, onderzoek verricht naar voeding en advies geeft aan veehouders. Aan de Universiteit van Wageningen studeerde hij Veevoeding en daarna Logistiek aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Daarnaast is Huub voorzitter van Nevedi en lid van het bestuur van het Productschap Diervoeder en de Erpse Bedrijven Kring.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief