Ondernemen in 2014: vier veranderingen om op te letten
Ook dit jaar zagen we veel politieke voorstellen langskomen die invloed hebben op het bestaan van ondernemers. De zelfstandigenaftrek blijft gelukkig (nog even) hetzelfde, maar op andere plekken staan ons nieuwe dingen te wachten. We zetten de meest opvallende op een rijtje.
1. BTW: digitaal gemak
De overheid stuurt aan op online betalen. Vanaf komend jaar valt er geen aangiftebrief omzetbelasting meer in de bus en daarmee ook geen bijbehorende acceptgiro meer. In plaats daarvan volgt er in januari eenmalig een overzicht van alle aangiftetijdvakken en de bijbehorende uiterste aangifte- en betaaldatums en betalingskenmerken voor 2014. Wie niet in Nederland gevestigd is, maar wel aangifte btw en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) moet doen, doet dit vanaf 2014 digitaal. Sinds december 2013 is het mogelijk om voor de btw-teruggaaf per btw-(sub)nummer één rekeningnummer gebruiken, dat op naam staat van de onderneming. Interessant is ook het vervallen van de btw-integratieheffing. Vanaf 2014 is belasting betalen niet nodig over zelfgemaakte goederen die je gebruikt voor prestaties waarvoor geen (volledig) recht op aftrek van voorbelasting bestaat. Lever je zelf de materialen daarvoor, dan betaal je ook geen btw. Bij het bouwen van een gebouw op eigen grond, zoals de Belastingdienst als voorbeeld noemt.
2. Betalingen: eenvoudig internationaal
Per 1 februari gaat het Europese betalingsstelsel over op SEPA om euro-betalingen gelijk te trekken. Dat betekent onder andere dat overschrijving, acceptgiro en incasso veranderen. De veranderingen waren afgelopen tijd al te merken aan het IBAN-nummer dat het oude bankrekeningnummer vervangt. Maar het heeft ook gevolgen voor bulkbetalingen. Die moeten binnenkort verlopen via de Europese standaard, ISO 20022 XML. Wie zich er nog niet in heeft verdiept, doet er goed aan te letten op de volgende punten: pas bankrekeningnummers aan op brieven, facturen, websites etc. Vergeet daarbij ook niet de BIC-code te vermelden. Ook komen er Europese incasso’s, waar klanten van op de hoogte gesteld moeten worden.
3. Innovatie: pak meer voordeel
Het fiscale voordeel bij innovatieve werkzaamheden verandert door wijzigingen in de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) en Research & Development-aftrek (RDA). De WBSO verlaagt arbeidskosten, de RDA is een extra aftrekpost voor middelen die nodig zijn voor innovatie, zoals onderzoeksapparatuur. Bij de WBSO wordt de bovengrens van de 1e schijf verhoogd van € 200.000 naar € 250.000 en wijzigt het percentage van de 1e schijf van 38 procent naar 35 procent. Ook wordt de aanvraagperiode ruimer. Van minimaal drie maanden en maximaal twaalf maanden. Eerder was het maximum zes maanden. Het percentage van de RDA wijzigt van 54 procent naar 60 procent.
4. Winstuitkering: paar procentjes minder belasting
De overheid maakt het aantrekkelijker om winst uit te keren door het box 2 tarief tijdelijk te verlagen van 25 procent naar 22 procent. Tevens wordt arbeid goedkoper door het terugdraaien van de afbouw van de algemene heffingskorting in de 4e schijf. Het verlagen van de werkgeverspremies van het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en het Algemeen Werkloosheidsfonds (awf) dienen hetzelfde doel.
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, trends en groeitips voor ondernemers? Schrijf je dan hier in bij Yellow Walnut en ontvang één keer per week onze samenvatting van de week!